Μικρή περιγραφή απο τον Κ. Βαρβαγιάννη

 

 

Α. Ο πρώτος πίνακας δείχνει τις θερινές καταναλώσεις πετρελαίου για  τις ανάγκες του ζεστού νερού χρήσης μέσω των δύο boilers συνολικής  χωρητικότητας 1500 λίτρων και συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 26 τ.μ.

Από το έτος 2002 έως και το 2010 είχαν μία κατανάλωση πετρελαίου από  900 έως 1000 λίτρα.

Εφέτος (2011) στην ίδια θερινή περίοδο η κατανάλωση πετρελαίου έπεσε  στα 113 λίτρα διότι λειτούργησε άψογα και για πρώτη φορά η παλιά τους  συστοιχία ηλιακών η οποία υπολειτουργούσε ή δεν λειτουργούσε καν όλα  τα προηγούμενα χρόνια.

Β. Ο δεύτερος πίνακας δείχνει τις καταναλώσεις της ΔΕΗ της παροχής των  κοινοχρήστων. Να σημειωθεί ότι το σύστημα βρέθηκε με 4 κυκλοφορητές  υπερδιαστασιολογημένους οι οποίοι λειτουργούσαν συνεχώς διότι ο  λέβητας ήταν σχεδόν όλο το 24ωρο θερμός. Το σύστημα του αυτοματισμού  που υπήρχε έθετε σε άσκοπη κίνηση όλους τους κυκλοφορητές (θερμ.  σωμάτων, boilers, & ανακυκλοφορίας) εκτός του κυκλοφορητή των ηλιακών  τον οποίο έθετε σε κίνηση ένας διαφορικός θερμοστάτης του οποίου το  αισθητήριο ήταν μονίμως στο κρύο boiler και συνεπώς τον είχε επί 24ωρο  σε κίνηση.

Οι υπερδιαστασιολογημένοι κυκλοφορητές αντικαταταστάθηκαν με πολύ  μικρότερους. Να φαντασθεί κανείς ότι τον υπάρχοντα κυκλοφορητή  ανακυκλοφορίας που δεν ήταν τύπου Ζ (ήταν ο Star 25/6) τον μετακίνησε  ο μηχανολόγος σε αυτόν των ηλιακών συλλεκτών αφαιρώντας έναν τεράστιο  που υπήρχε γι' αυτή τη δουλειά. Το υπάρχον και ενεγοφάγο σύστημα  αυτοματισμού ξηλώθηκε εξ' ολοκλήρου και επανασχεδιάσθηκε να λειτουργεί  μέσω του LOGO. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδηθούν άλλες 182 kWh  ηλεκτρικής ενέργειας σε διάστημα 120 ημερών διότι σταμάτησαν οι  άσκοπες λειτουργίες των κυκλοφορητών.

Αν κάνετε κλικ επάνω στη 2η από αριστερά φωτογραφία τότε βλέπετε επάνω  τον νέο κυκλοφορητή της ανακυκλοφορίας και κάτω τον παλιό  ανακυκλοφορίας και σήμερα ηλιακών συλλεκτών RS-25/6.

Όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας είναι ενθουσιασμένοι και μας  περιμένουν να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των εργασιών που είναι η  αντικατάσταση του παλιού λέβητα πετρελαίου με φυσικό αέριο. Ο  μηχανολόγος μιλά για περισσότερο ενεργειακό κέρδος σ' αυτή τη δεύτερη  φάση απ' ότι στη πρώτη εφόσον πάλι τα πράγματα γίνουν έτσι όπως τα  έχει ο ίδιος στο μυαλό του.